Visa obesvarade inlägg | Visa aktiva trådar Aktuellt datum och tid: 2019 10 17, 10:43Svara på tråd  [ 1 inlägg ] 
 Järnvägsrelaterat i F.W. Sebalds roman Austerliz 
Författare Meddelande
Biljettförsäljare
Användarvisningsbild

Blev medlem: 2018 02 21, 9:16
Inlägg: 16
Ort: Helsingfors
https://pixabay.com/sv/antwerpen-spoorberm-j%C3%A4rnv%C3%A4gen-876281/
Främst är det järnvägsstationernas arkitektur som den i England bosatte västtysken F. W. Sebald (d. 2001) uppehåller sig vid, konsthistoriker Austerlitz har det som en slags specialitet.
Denne är sedan gammalt intresserad av olika nätverk, som ung i Paris besökt såväl morgon som kväll någon större järnvägsstation när ångloken kör in i de nedsotade glashallarna eller när de gåtfullt upplysta pullmanvagnarna glider långsamt i nattens mörker som skepp ute på havet.
Romanen inleds med en fascinerande analys av Antwerpens station. Visserligen är boken rätt så rikligen illustrerad med fotografier, men endast detaljfoton. Egentligen är det endast spårplanen över Liverpool Street stationen i London som är givande ur vårt perspektiv. När han redogör områdets historia före järnvägsbygget erinras åtminstone jag starkt av inledningen till varje avsnitt i den danska tv-serien Riget från 90-talet där Ernst-Hugo Järegård hade en av huvudrollerna. I anslutning till denna station nämns Great Eastern Hotel, en fläkt av den edwardianska epoken och pre-Grouping. Skildrar den smått ångestfyllda färden i december 1996 norrifrån till just denna station och ögonläkaren på Harley Street. Särskilt slutändan med dess talrika växlar är dyster; påminner om ett underjordiskt valv för urnor.
Austerlitz åker även tåg i Tjeckoslovakien på jakt efter sina rötter. Intressant är att han som barn tycks skönja järnvägsspår i ett träsnitt som avbildade de gamla israeliternas ökenläger i en walesisk barnens Bibel.
...
Den tyske författarens svanesång är även intressant ur ett modelljärnvägs/leksakshistoriskt perspektiv. En igenbommad barnkammare på en herrgård hyser ett förkrigstida GWR modelltåg. Troligen rör det sig ännu om 0-skalan. Apropå det, betydligt enklare är det med Jennifer Egan i hennes rätt så färska Manhattan Beach. Där figurerar nämligen en Lionel elektrisk modelljärnväg hos barnen till i en förmögen New York familj, tidpunkten är strax efter julen 1934.


2018 07 07, 5:53
Profil
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Svara på tråd   [ 1 inlägg ] 

 Nyheter mjhobby.se 

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  

 


Designed by ST Software for PTF.s
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2012
phpBB SEO
[ Time : 1.114s | 13 Queries | GZIP : On ]