Stinsen - Mötesplatsen för modellrallare sedan 2007
http://www.stinsensforum.se/

Har jag för höga krav?
http://www.stinsensforum.se/har-jag-for-hoga-krav-t10741.html
Sida 1 av 1

Författare:  Tågklareraren [ 2014 08 30, 12:10 ]
Inläggsrubrik:  Har jag för höga krav?

Jag har satt ihop en slinga av Roco Geoline som dom har på sin egen sida:
http://www.roco.cc/uploads/service/downloads/geoLine_2013_Grundgeometrie.pdf

Idag tänkte jag "köra" in 3 lok.
Börjar med Jecos Hg, går som en dröm!
Därefter Jecos Ma, lite slamrig men inga problem i växlar eller så.
Avslutar med Rocos Dm på Rocos egen räls, löphjulet spårar ur i varenda växel.
Det går inte att ta sig runt ett varv.... :cry:

Någon som har liknande erfarenheter eller en :idea: :?:

/Stefan

Författare:  LSj [ 2014 08 30, 12:43 ]
Inläggsrubrik:  Re: Har jag för höga krav?

Har liknande problem. Funkade bra från början men har blivit sämre med tiden.
Tycker att fjädringen är i smalaste laget. Mitt probklem är att "fjädern" kan hamna bredvid urtaget på löphjulet. Ska prova med att göra något så att det inte kan ske. Men det är nog ett vinterprojekt.

Författare:  Kent E [ 2014 08 31, 18:02 ]
Inläggsrubrik:  Re: Har jag för höga krav?

Hej jag har haft samma problem både med min Dm samt El12. Lösningen blev att sätta dubbla fjäderbleck roco reservdel 114386 så nu fungerar dom perfekt

Mvh
Kent

Författare:  Hansx [ 2014 08 31, 23:00 ]
Inläggsrubrik:  Re: Har jag för höga krav?

Hej,

Jag har gjort likadant på mitt Roco Dm. Löphjulen på B-delen spårade t o m ur när A-delen körde "framå"...så satte dubbla bleck i löphjulsvaggan. Gjorde även så med mitt Roc Dm3 där löphjulen spårarade ur i ex kurva och växlar när man backade med loket med malmvagnar i kroken, dvs löphjulen närmast vagnana.

/Hans

Författare:  jorwes [ 2014 09 01, 9:51 ]
Inläggsrubrik:  Re: Har jag för höga krav?

Svar på frågan; Har jag för höga krav....: Nej.

Om man köper ett nytt saker som ändå kostar en hel del pengar (Inga ToysRUs saker) av en handlare som specialicerar sig på just MJ området och dessutom av en tillverkare som är speciallicerad av MJ så skall man väll inte behöva bygga om sakerna för att det skall fungera.

Själv skulle jag bli klart besviken. Trist för dig, hoppas du kan lösa det. Men har du reklamerat varan? Tillverkaren borde ju ta ett ansvar, eller har jag med för höga krav...

Författare:  Kent E [ 2014 09 01, 13:06 ]
Inläggsrubrik:  Re: Har jag för höga krav?

Helt klart ska det fungera, jag ville bar ge ett tipps hur man kunde fixa problemet/Kent

Författare:  jorwes [ 2014 09 01, 13:49 ]
Inläggsrubrik:  Re: Har jag för höga krav?

Kent, det var inget nerslående mot ditt förslag om hur man kan fixa det, det är väll alltid bra med tis och trix. därför forumen finns. Men menade bara att man inte borde behöva vara mekaniker själv på så dyra saker som MJ är :)

Författare:  Coppas [ 2014 09 01, 17:42 ]
Inläggsrubrik:  Re: Har jag för höga krav?

Lite handlar det väl kanske om att vissa saker inte är riktigt lämpade för vissa andra saker... I det här fallet så handlar det ju om långa ledade lok på tvära radier med allt vad det innebär vad gäller påfrestningar osv.

Även om det rent formellt ska fungera så är det inte alltid samma sak som att det kommer att fungera bra, i synnerhet kanske inte över längre tid och då kan det nog ibland ändå behövas lite extra handpåläggning.

Författare:  Tågklareraren [ 2014 09 01, 22:27 ]
Inläggsrubrik:  Re: Har jag för höga krav?

Coppas skrev:
Lite handlar det väl kanske om att vissa saker inte är riktigt lämpade för vissa andra saker... I det här fallet så handlar det ju om långa ledade lok på tvära radier med allt vad det innebär vad gäller påfrestningar osv.

Även om det rent formellt ska fungera så är det inte alltid samma sak som att det kommer att fungera bra, i synnerhet kanske inte över längre tid och då kan det nog ibland ändå behövas lite extra handpåläggning.


När det gäller mig så pratar vi om sprillans ny räls och ett lika sprillans nytt lok som dessutom är tillverkat av rälstillverkaren.
Då hade man ju hoppats på viss kompabilitet.

...vilket fick mig osökt att tänka på operativsystemet Windows Vista som inte ens var kompatibelt med sig själv. :lol:

Författare:  Coppas [ 2014 09 02, 17:44 ]
Inläggsrubrik:  Re: Har jag för höga krav?

Allt handlar ju om kompromisser så detta med kompabilitet får man nog se som relativt ibland. Tidigare brukade dock bl.a. Roco ofta ange R3 (419.6mm) som minimiradie för långa ledade lok, men det verkar man tyvärr ha övergivit. Det är lite synd då det faktiskt är en bra konsumentupplysning.

Sedan är kruxet som sagt att även om det går så är det inte säkert att det går bra, i synnerhet inte över längre tid. Just detta med att snäva radier ibland innebär vissa begränsningar är nog något man får acceptera om man samtidigt har krav på sådant som högre modellenlighet osv. Nu har ju nästan alla begränsat med utrymme hemma och det är ett dilemma även för tillverkarna.

I grund och botten (vilket väl nämndes redan i bl.a. Jan Jangös bok "Små tåg" m.fl. liknande böcker) så är tumregeln att använda långa modeller på banan hos t.ex. en klubb och istället köra korta lok och vagnar vid små radier på hemmabanan... Sedan är det ju så att vissa häftigare modeller ger ett jag-vill-ha-sug, men ibland så får man nog bita i det sura äpplet.

Sida 1 av 1 Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/