Visa obesvarade inlägg | Visa aktiva trådar Aktuellt datum och tid: 2019 09 21, 13:00Svara på tråd  [ 2 inlägg ] 
 Spårrengöringsvagn 
Författare Meddelande
Biljettförsäljare
Användarvisningsbild

Blev medlem: 2010 10 09, 16:09
Inlägg: 20
Nu är tidtabellstrafiken åter igång på M.O.J., och samtliga spåravsnitt är rengjorda och dammsugna.

Mina experiment med egenkonstruerad dammsugarvagn gick in på ett "stickspår" beroende på tillämpning av axialfläktsprincipen. Denna konstruktion är bra på att blåsa, men inte att suga. Intensivstudium av dammsugare på webben gav att, för att få ett effektivt sug så skall det vara en radialfläkt. Vidare studium av frågan visade att firman Dapol säljer ett spårrengöringsfordon enligt radialprincipen. Priset för detta på webben är oftast ca 1000:-, men till min glädje hittade jag firman Hatton i England som levererade nämnda fordon hem till mig till det fördelaktiga priset av 55 £ ( ca 550 kronor ).

Bild

Provkörning gav att fordonet verkligen var effektivt på att alternativt rengöra, eller dammsuga spåren. För att skifta mellan funktionerna byter man ut den roterande skivan under vagnen. Vidare kom jag underfund med att en mindre ombyggnad med montering av en andra motor ( se bilder ) kunde åstadkomma att båda momenten kunde utföras samtidigt ! Således en effektivisering av 100 %, eller om man så vill, en tidsbesparing på 50 %

Således kommer jag fortsättningsvis att göra all spårrengöring/dammsugning genom denna modifierade vagn. Tidsåtgången för en grundlig rengöring av hela M.O.J:s spårsträckning uppgår numera till ca 2 timmars övervakning/körning, jämfört med tidigare manuella metod som genomsnittligt brukade uppgå till ca 8 timmar och som innebar omfattande demontering av landskap och installationer, samt därtill innebar obligatoriska skador på banan genom mina klumpiga fingrar och armbågar.Två alternativa rengörings "tallrikar" ingår som standard, En tallrik har en yta av bomullstyg och är inte särskilt effektiv på rejält smutsiga spår. Den andra är belagd med slipduk om ca 1200-1500 grovlek.

Förutom att rengöra spåren ytterst effektivt bearbetar denna även bort något lite av mina Pecospårs ojämna anläggningsyta. Omfattningen av denna bearbetning innebär att mina code 100 räler kommer att vara reducerade till code 85 inom loppet av ca 368 års regelbunden spårrengöring ! Att rengöra sig fram till code 70 tar ytterligare 143 år !

_________________
MOJ-bloggen:
http://www.MOJ-H0.blogspot.com


2013 07 12, 22:04
Profil
Konduktör

Blev medlem: 2012 12 23, 11:59
Inlägg: 68
Häftig vagn!!! 8) Såg en liktnande modell för skala N som man även kunde tanka med rengöringsmedel...
Synd att inte dem säljs för 3r... :down: Men i övrigt en smart uppfinning! :-ab


2013 07 12, 23:04
Profil WWW
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Svara på tråd   [ 2 inlägg ] 

 Nyheter mjhobby.se 

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 3 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  

 


Designed by ST Software for PTF.s
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2012
phpBB SEO
[ Time : 1.186s | 13 Queries | GZIP : On ]