Visa obesvarade inlägg | Visa aktiva trådar Aktuellt datum och tid: 2019 06 16, 18:38Svara på tråd  [ 46 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1, 2, 3  Nästa
 Ölcaféer 
Författare Meddelande
Trafikchef
Användarvisningsbild

Blev medlem: 2007 06 19, 21:13
Inlägg: 485
Ort: Karlstad
Idag i Örebro. Visserligen lättöl men ändå - en riktig smörgås! Vart tog riktiga smörgåsar med brödkaka i botten vägen. Köttbullar med rödbetssallad , pannbiff med lök...

Bild

Inser nu att jag glömde hälla upp ölen innan jag tog bilden.

_________________
Hälsningar

Johan Stenson


2009 10 22, 21:53
Profil
Fin komposition i bilden. Man blir riktigt sugen...
Upphovsmannen till denna tråd Donkeyman och jag har precis haft ett längre samtal. Han hotar att besöka huvudstaden nästa helg. Och därmed gjort upp en turistplan där jag ska inställa mej. Dvs att åka runt och dokumentera gamla fd ölsjapp i Stockholm! Dvs köpa ett gäng SL-remsor, och plåta exteriörerna. Om de nu finns kvar. Men en hel del av dessa finns säkert fast då i en annan tappning i mer exotiska färger och utföranden... Eller tom finkrogar!

Fast på fredag får han nog gå på Bandy vid Zinken själv. Där går gränsen för mina intressen. Men Donkeyman reder sej säkert själv. Och ett besök vid Vin&Spritmuseet är också inberäknat på lördag. Bara för att hetsa smaklökarna innan besök på något sunkhak. Det är inte alls något nedsättande med sådana hak då pilsnern är så mycket billigare. Och både jag och Donkeyman har ett naturlig fallenhet för nämnda hak där vi kommer att smälta in utan problem...

Och söndag blir det nog ut till klorofyllen i norra skärgården där M/S Sjöbris går sin sista helg till Rödlöga. Det blir en tuff helg...

Janne C


2009 10 24, 13:04
Tågbefällhavare

Blev medlem: 2009 04 28, 19:35
Inlägg: 86
OK. Jag har under eftermiddagen bokat in mig på Sjöfartshotellet från fredag 30. till söndag 1.

Och märkligt nog upptäckte jag att Sjöfartshotellet hade priser som vanligt folk kan betala. Det är nämligen så att jag har bott hur många gånger som helst där "in the good old days". Men med tiden skapade hotellet en policy där sådana som jag inte var välkomna. Och då började jag bo på "Malmen" i stället. Men numera är "Malmen" alltid fullspikat. Och plötsligt hade "Sjöfartshotellet" rum till vettiga priser. Märkliga ting sker. Men nu återvänder Donkeyman till brottsplatsen efter många år.

Så skall det bli en nostalgihelg av stora mått i huvudstaden.

_________________
Donkeyman Filosoferar på www.nordens-paris.blogspot.com
Donkeyman tycker om Sport på www.bandyoten.blogspot.com


2009 10 24, 15:48
Profil
Tågbefällhavare

Blev medlem: 2009 04 28, 19:35
Inlägg: 86
För några veckor sedan var Janne Claesson och undertecknad på en "nostalgitripp" i Stockholm. Den började på Vin och Sprithistoriska Muséet och fortsatte med en fotodokumentation av gamla Ölsjapp.

Vi började på Norrmalm. Närmare bestämt Sveavägen 124 (vill jag minnas). Där låg i sin tid ett ställe som vi kallade för "Oasen". Det var ett sjapp där tiden hade stannat någon gång runt 1930. Det var så häftigt att man baxnade.

Längst in var det en serveringsdisk i trä. Bredvid fanns den obligatoriska stora stapeln med ölbackar. Och bredvid där igen var herrtoaletten med det obligatoriska lilla fönstret i dörren. Resten av lokalen hade väggfasta träbänkar runt om. De här bänkarna var mörkgröna, precis som bakstyckena eller snarare väggskoningen som sträckte sig en bit upp efter väggen. Sedan var det en mycket ljusare färg på överdelen av väggar och tak. Lamporna var av typiskt 20-talsstuk.

Men mest speciellt var att överdelen av väggarna var täckta av ett antal väggmålningar. Då snackar vi om arbetarmålningar av typen Albin Amelin. Och detta var inte någon Hötorgskonst. Tvärtom det var högklassiga grejor. Utan signatur. Men vi brukade skoja om att Amelin ju hade gått på Teknis på 20-talet så han hade nog slunkit in och målat för pilsner.

Så minns jag mycket väl telefonautomaten. Som var av antikvarisk sort som funkade med en tioöring. Medan de vanliga telefonboxarna på stan krävde en 25-öring.

En dag i slutet av 1970-talet var det plötsligt stängt. Två veckor senare öppnade ett flottyrsjapp drivet av "Nysvenskar". Och stekströmmingen, saltsillen, isterbanden, pannbiffarna och pannkakorna var historia. Liksom inredningen som hade åkt rätt i containern. Och målningarna hade man rollat över.

Ingången till "Oasen" låg på vänster sida i det högra valvet. Men sjappet omfattade två valv. Notera den gamla kolluckan till vänster i det vänstra valvet.

Bild

Detta är Café Tranan. Ett traditionellt Ölsjapp som öppnades år 1929 av en person som hette Erik Liden. Hans dotter Marie-Louise Öhrn tog över år 1959. Hon drev taditionellt Ölcafé ända till 1983. Ett ställe som öppnade 06 och stängde 21. Som var en samlingspunkt för många äldre i stadsdelen.

År 1983 tvingades hon ge upp en mångårig kamp mot stadens ledning och i synnerhet mot "betongsossarna". Hon hade gång på gång sökt om att få servera starköl och vin efter klockan 12. Något som var gång gav blankt avslag. När hon så sålde till en modern krögare i takt med tiden som slängde ut ölgubbarna och skapade ett flongt ungdomsställe så delade man omedelbart ut fulla rättigheter ända till tidig morgon.

I moderna tider har man plötsligt börjat hävda att här driver man i en 75-årig tradition och så serverar man stekströmming igen. Samtidigt som man har gjort en modern kopia på den gamla neonskylten. Fast den var grön den gången. Tranan var nämligen det enda ölsjappet som Donkeyman kan minnas som hade neonskylt.

75-års tradition - "Bullshit" säger Donkeyman.

Men "Tranan" blev den gången ett debattobjekt. Tidningarna och många debattörer försvarade Caféet och krävde att fru Öhrn skulle få servera Stöl och Vin. Men som sagt - betongsossarna styrde och ställde i Sverige den gången.

Bild

Den sista bilden visar inte något Ölcafé. Här låg en gång i tiden restaurang Röda Valvet. Som var en trevlig danskrog i gammal tradition. Detta är vid Vanadisplan där spårvagn 7 vände den gången. Donkeyman och Janne Claesson var där en gång "in the good old days" för att övervara Norrlandsparty med surströmming i slutet av Augusti. Eftersom vi inte minns så mycket mer av festen var det säkert en bra fest.

Bild

Inom kort återkommer Donkeyman med fler bilder på Ölsjapp

_________________
Donkeyman Filosoferar på www.nordens-paris.blogspot.com
Donkeyman tycker om Sport på www.bandyoten.blogspot.com


2009 11 21, 23:31
Profil
Haha, ja den dagens historiska vandring i ölsjappens spår slutade med ett par taxiresor för att Donkeyman skulle hinna plåta innan mörkret föll. Inte ens tid för pilsnerdrickande! Ja kanske en då. Fast det tog vi igen senare på kvällen förstås. På ett ställe där inte solens strålar hittar till...

Apropå surströmming på Röda valvet så minns jag att det var ett ganska stort gäng som käkade dessa fiskar. Och därefter på Diskotek där flickorna inte uppskattade surströmmingsraparna...

Janne C


2009 11 22, 13:30
Tågbefällhavare

Blev medlem: 2009 04 28, 19:35
Inlägg: 86
Här fortsätter vår "Ölsjappsexpedition" på den Södra sidan av Västerbron. Närmare bestämt i Högalid. Och på Långholmsgatan 20 låg "Café Tjoget". Detta var antagligen stadens sista fungerande klassiska Ölcafé. Men till slut gav man upp och även detta förvandlades till en flottyrbula av "nysvenskt" stuk.

Donkeyman som var inne på sagda bula minns dock att förstörelsen invändigt inte var total. Sedan 7-8 år tillbaka finns inte någon som helst verksamhet i lokalen. Men den som drömmer om att åter öppna ett klassiskt Ölcafé har nog ett bra råmaterial att jobba från här.

Bild

Till och med det gamla namnet finns kvar i fönstren.

Bild

Här kommer ett tekniskt problem. Jag har roterat den här bilden så den står rätt. Så lägger jag in den på "TinyPic" och nästa gång jag ser på den så har den "ramlat ned" till ursprungsläget. Och jag har gjort om proceduren flera gånger. Utan att det imponerar på datorn. Det gäller inte några andra bilder utan bara den här. Tydligen råder det någon form av förbannelse över denna bild. Men ni får väl vrida på skallen.

Bild

Donkeyman växte upp i kvarteren bortanför Tjoget. Och det inträffade ibland att fadern och sonen gick på promenad. Vilket innebar att fadern satte sig med farbröderna inne på Tjoget och försåg sonen med likvida medel för att gå och se en rulle på biografen "Flamman" nere vid Hornsplan. Efter väl avslutat biobesök kunde sonen bjudas på en flaska läsk inne på Tjoget innan vi gick hem till modern igen. Samtidigt som far och son hade en hemlighet tillsammans, oss "karlar" emellan.

Nästa bild föreställer de sorgliga resterna av "Brocaféet". Som numera är Iranska resebyrån. Brocaféet låg längst ned på Brännkyrkagatan nästan vid kanalen, skulle gissa på nummer 183. Men med tiden fick Brännkyrkagatan artistnamnet Bergsunds Strand. Men nu när Donkeyman skriver detta börjar han bli bekymrad. Huset är för modernt och Donkeyman känner inte riktigt igen sig ändå. Låg verligen "Brocaféet" längst ned på Brännkyrkagatan. Fanen vet om inte låg längst ned på Hornsgatan, det vill säga det som i dag heter Tullportsgatan. Och då har Donkeyman fotat fel ställe.

Men i barndomen låg det också ett Ölcafé på Brännkyrkagatan ungefär där fotot är taget. Detta vet Donkeyman bestämt eftersom familjen hade en gammal tant som bodde i ett omodernt hus där. Huset och även grannhusen inklusive tillhörande utedass är numera rivna och ersatta med modernare fastigheter. Det fanns också fler Ölcaféer i området men de har inte Donkeyman några minnen av. Däremot var familjen någon gång på den gamla tredjeklasskrogen "Söderport" som låg vid uppfarten till Liljeholmsbron. Det måste bli en ny
rekogneceringsrunda i Högalid inom kort. Därmed har Donkeyman skaffat sig ett skäl till att göra en förnyad Stockholmstur.

Bild

Den som vill se hur det såg ut invändigt på både Tjoget och Brocaféet följer denna länk:
http://www.stockholmskallan.se/php/fupload/SMF/SD/SSMB_0005761_01.pdf

_________________
Donkeyman Filosoferar på www.nordens-paris.blogspot.com
Donkeyman tycker om Sport på www.bandyoten.blogspot.com


2009 11 23, 11:46
Profil
Kommunikationsminister
Användarvisningsbild

Blev medlem: 2007 07 05, 22:06
Inlägg: 4707
Ort: Mölle
Donkeyman skrev:
... Här kommer ett tekniskt problem. Jag har roterat den här bilden så den står rätt. Så lägger jag in den på "TinyPic" och nästa gång jag ser på den så har den "ramlat ned" till ursprungsläget. Och jag har gjort om proceduren flera gånger. Utan att det imponerar på datorn. Det gäller inte några andra bilder utan bara den här. Tydligen råder det någon form av förbannelse över denna bild. Men ni får väl vrida på skallen...

Jag dristar mig till att gissa att det är det "klassiska" problemet i datorsammanhang med att du har med å, ä eller ö i filnamnet på bilden, t ex "Stängt.jpg". Prova i så fall att ta bort den bokstaven - det borde i så fall göra susen!

_________________
Also sprach der Bild


2009 11 23, 12:45
Profil
Kommunikationsminister
Användarvisningsbild

Blev medlem: 2007 06 18, 23:42
Inlägg: 1866
Ort: Stockholm Sst
Kul med bilder och historia från Tjoget. Vill minnas att det frekventerades bl.a. av taxiförare, åtminstone i teveserien Taxi 234, som gick i TV4 med kändisar som åkare, t.ex. Cyndee Peters. Där filmades en del interiörer och dialoger på Tjoget.

Hälsningar / Svenne

_________________
Min MJ finns här ljusnas-bara-en-station-t1361.html
och här http://www.ljusnaes.se


2009 11 23, 23:30
Profil WWW
Tågbefällhavare

Blev medlem: 2009 04 28, 19:35
Inlägg: 86
Nu fortsätter Donkeyman att botanisera i "de försvunna Ölcaféernas värld. Och vi fortsätter vandringen på Söder. Här fanns några riktigt stora Ölsjapp.

Det kanske allra största och mest välbelägna var Café Ringen i krysset av Götgatan och Ringvägen. Ringen låg "mitt i smeten" och här var det många som slank in för att ta sig en bira medan man väntade på Södertörnsbussen eller hade några minuter att slå ihjäl vid bytet mellan Buss, Spårvagn och T-bana. Och Ringen var stort. Men numera är det ännu ett flottyrsjapp i mängden. Men lokalen är avdelad så att norrut utmed Götgatan är det (minst en) krog som "in the good old days" ingick i Café Ringen.

Ringen var också ett Café som alltid hade vakt i dörren. Det var en äldre gentleman från föreningen Caféordningsmän med skinnjacka och mässingsbricka på bröstet som kontrollerade ordningen.

Bild

Sett från Ringvägssidan

Bild

Nästa bild visar de sorgliga resterna av Café Uven på Hornsgatan 84. Donkeyman hade stora problem med att komma ihåg vilken lokal Uven låg i så han fotade flera stycken i rad utmed gatan och har sedan jämfört detaljer i fastigheterna med exteriörer från just Cafe Uven på den tiden "det begav sig". Så nu är det genom modern "arkeologi" klart bestämt var det låg.

Och Uven var också ett stort Ölcafé. Som i likhet med Ringen hade "utkastare".

Bild

Nu måste Donkeyman erkänna att vare sig Ringen eller Uven var bland hans stamsjapp. Däremot gick Donkeyman många gånger på nästa Café. Som låg på Nytorgsgatan. Och som var mötespunkt för mycket äldre sjöfolk långt in på 1970-talet.

Det var en period när Donkeyman jobbade som maskinchef på "Blidösund" och gick och läste på Sjöbefälsskolan. Och så slank han in på "Maskinakademien" och diskuterade med de gamla pensionerade eldarna och chiefarna. Kom man lite efter lunchtid så kunde man garanterat möta Evert Cronqvist, alias "Crona" (eldare på Mariefred), "Löjan" (Löjdström, pensionerad från W-bolaget), Lindfors (pensionerad från W-bolaget), "Skitiga Kalle" (pensionerad från W-bolaget), "Valle" och en hel skvadron av de andra gamla gubbarna. Som berättade hur det var på båtarna under 1910, 20, 30, 40, 50 och 60-talen. Och som gärna förbättrade historien med en liten skröna då och då. Crona till exempel hade börjat 1914. Det var där som den unge Donkeyman lärde sig ångmaskinens hemligheter.

Men han kan inte minnas vad in i h****e caféet hette. Inte ens om man så slår ihjäl honom. Något så alldeles förb*******. I dag heter det i vart fall "Mississippi Inn" och är för ovanlighetens skull inte flottyrsjapp utan en riktig krog. Går man in och kikar så är lokalens geografi oförändrad. Men det finns absolut inte något som helst som påminner om "the good old days". Grymta månde grisarna .......... De gamla hedersmännen vänder sig väl i sin himmel. Men de har ju å andra sidan kommit till "Fiddlers Green" så vad skall de med ett gammalt sunkigt, inrökt Ölsjapp till ??

Bild

Sakupplysning till landkrabbor. "Fiddlers Green" är enligt gammal sjömansmytologi den slutliga hamnen. Eller snarare den ultimata hamnen. Här finns inga bondfångare, tjingsargubbar, fittlotsar eller andra suspekta typer. Alltså behövs inte heller någon mässing, några kasjotter, utkastare, rocksluskar eller andra trista typer. Däremot finns det en myckenhet med sjapp som passar för varje smak. För enkelhetens skull växer vinflaskorna direkt från träden. Och det finns obegränsat med trevliga, ärliga och villiga damer.

_________________
Donkeyman Filosoferar på www.nordens-paris.blogspot.com
Donkeyman tycker om Sport på www.bandyoten.blogspot.com


2009 11 25, 19:28
Profil
Kommunikationsminister
Användarvisningsbild

Blev medlem: 2007 06 19, 12:27
Inlägg: 1932
Ort: Link
Jag är ett år för ung för mellanölet, jag var 14 när det förbjöds, och hann väl precis smaka en slurk.

Intressant nog levde skyltar med "Öl-Vin-Mat" kvar längre än så. En del krögare - tänk sylta här - fick så kallat begränsat utskäkningstillstånd, vilket innebar att öl och vin var tillåtet, men inte starksprit. Myndigheterna tittade också på förhållandet mellan försåld mat och dryck, så att öl och vin inmundigades till mat, och inte bara för nöjes skull. Därav den ökända "straffsalladen" som beställdes in gång på gång men aldrig åts.

Ett sådant ställe i Norrköping var New Dehli på Trädgårdsgatan. Vi musiker brukade hänga där, till en viss del på att ägaren inte var alltför nitisk med att man var 18 fyllda. Efter ett tag upptäckte jag att de faktiskt kunde laga riktigt bra indisk mat också. Lammcurry och öl är en rätt lyckad kombination.

"Öl-vin-mat"-skylten hängde med långt in på 80-talet. Det var en mindre ljuslåda av 60-talsmodell, tvåsidig, som stack ut från fasaden. En gång i tiden hade den förmodligen varit vit med röd text, men platsen var gulnad så skylten var snarast gulbeige.

(Stället finns kvar, på samma plats, men heter nu Deli. Om de fortfarande serverar indisk mat ska jag låta vara osagt. Hobbyhörnan ligger 50 meter därifrån, så man kan ju slå två flugor i en smäll..)

_________________
Finns även på Svenskt MJ Forum, Smalspårsfrämjandet och Mötesspåret unders samma signatur.


2009 11 26, 23:33
Profil WWW
Kommunikationsminister
Användarvisningsbild

Blev medlem: 2007 06 19, 12:27
Inlägg: 1932
Ort: Link
Tycker sylta- och sjappkänslan fortfarande kan anas i Donkeymans foton. Kebab, sushi och snabbmat till trots. Förmodligen är pilsnersjappskänslan så inpyrd i väggarna att den aldrig helt försvinner..

_________________
Finns även på Svenskt MJ Forum, Smalspårsfrämjandet och Mötesspåret unders samma signatur.


2009 11 26, 23:37
Profil WWW
Haha, Donkeyman är också impyrd av pilsner sedan urminnes tider... Lungn Donkeyman tar inte illa upp, han har en viss självironi vid behov. Jag har känt karln sedan 1970, han har alltid haft förkärlek för det udda här i livet. Donkeyman seglade eldare på S/S Mariefred i begynnelsen, nåja tidigt 70-tal. En skeppare Nils Johnsson förmanade sin personal med visdomens ord vid lämpliga tillfällen. -Pojkar, akta er för det förädiska pilsnerölet...

Janne C


2009 11 27, 9:41
Tågbefällhavare

Blev medlem: 2009 04 28, 19:35
Inlägg: 86
Hå, hå, ja, ja. Donkeyman är vare sig sur eller långsint. Dessutom är han precis som Janne säger impregnerad med öl och ett stort mått med självironi. Men nu skall vi avsluta den här fotoseansen bland Söders Ölcaféer.

Först måste man ha klart för sig att vi har bara skrapat lite på ytan. Det fanns mängder med Ölcaféer som inte är redovisade i den här bildserien. Helt enkelt därför att Donkeyman inte frekventerade dem. Och inte har några minnen från dem heller.

Nu har vi hamnat på Erstagatan. Och vid nummer 20 låg "Gropen". Det var i vart fall det namnet som alla kände till. Officiellt hette det "Iris Café". Men ..... vem f****n var Iris?? Dessutom låg sjappet till hälften under gatuplanet. Men det var ett otroligt populärt café. Med god mat och trevligt bemötande.

Tvärs över gatan från det här sjappet bodde två av Janne Claessons och Donkeymans gamla kompisar. Det var "Dödsskepps - Gustav" och "Panama - Pelle". Bägge sjömaskinister med en viss dragning till skumma och skattefria båtar. Gustav kom för många år sedan alldeles för ung tillbaka till Sverige för att dö. Han hade skaffat sig familj på Fiji men kräftan tog honom. Så han och hans hustru reste hit för att han skulle få dö hemma. Pelle lever däremot och har det bra än i dag - såvitt vi vet. Och har blivit en stabil stöttepelare i folkhemmet.

Bild

Bara 50 meter längre ned för gatan låg nästa Ölcafé. Som inte Donkeyman minns vad det hette. Men åren 1972 - 1975 gick Donkeyman på Sjöbefälsskolan i Stockholm som låg på Stigbergsgatan 30. Och var skoldag gick vi och åt lunch på ett eller annat Ölcafé. Just det här hörde till favoriterna men totalt sett cirkulerade vi nog runt si så där 5 -6 sjapp. Och Donkeyman är så impregnerad av ett långt livs ölintag att han förb*** inte minns fler än "Gropen" och det här.

Bild

Den här bilden visar inte något gammalt Ölcafé över huvud taget. Men det är ett av stadens gamla klassiska sjapp lik förb****. I gamla tider fanns det två dygnet runt / året runt caféer (eller 24/7/365 som det heter på nysvenska) som var till för arbetare. De kallades för "taxifik" men alla som hade arbetskläder på sig, typ uniformerade droskisar, spårvägsfolk, telegubbar, gatukontorsfolk, byggjobbare och så vidare kom in. Däremot var det obönhörligen tvärstopp för alla andra. Bakfulla hemgångare från nattens festligheter hade inte en janning. Det såg dörrvakten till.

De två sjappen var "Röda Rummet" vid Norra Bantorget och "Signalen" på Folkungagatan just där Värmdöbussarna vände. "Signalen" är borta sedan länge medan "Röda Rummet" finns kvar. "I någon form" kanske är ett diplomatiskt uttryck. Men den här bilden visar platsen där "Signalen" låg. Här har den unge Donkeyman smällt i sig kaffe och varm macka många gånger. Den gången i ungdomen när han funkade som extra droskis i Stockholm.

Bild

_________________
Donkeyman Filosoferar på www.nordens-paris.blogspot.com
Donkeyman tycker om Sport på www.bandyoten.blogspot.com


2009 11 27, 21:08
Profil
Kommunikationsminister
Användarvisningsbild

Blev medlem: 2007 06 19, 12:27
Inlägg: 1932
Ort: Link
En gång sylta alltid sylta....

Det fanns en rätt...intressant...restaurang på Värtavägen, jag brukade gå dit när jag konsultade på Handelsbanken IT. I stort sett orörd 60-tals inredning, komplett med Duralexglas, Perstorpsplatta på borden och kaffekoppar som skulle kosta en förmögenhet på Bukowskis, om de inte varit så kantstötta. Höghusen, motsatt sida TV4 och Silja-terminalen.

Ölstugan Tyrol och Mitropa Bar i Norrköping ångrar jag bittert att jag inte fotade när jag hade chansen. Vet inte hur det ser ut på café Broadway (på Bråddgatan, vitsigt värre) nuförtiden, men förra ägarinnan satte en ära i att behålla inredningen. Till slut gick den från att vara bedagad till kult.

_________________
Finns även på Svenskt MJ Forum, Smalspårsfrämjandet och Mötesspåret unders samma signatur.


2009 11 27, 21:30
Profil WWW
Kommunikationsminister
Användarvisningsbild

Blev medlem: 2007 07 05, 22:06
Inlägg: 4707
Ort: Mölle
Magnus63 skrev:
... Värtavägen, jag brukade gå dit när jag konsultade på Handelsbanken IT...

Now you´re talkin´ man!

Känner du möjligen till Hasse Magnusson, som driver eget IT-bolag under namnet Halema sedan cirka ett dussin år tillbaka (dessförinnan var han konsult på RKS)? Han tillhör väl inventarierna på SHB IT, och var(/är fortfarande?) en auktoritet på VAX/VMS ...

Vi lirade ihop i princip hela 90-talet och något par år in på detta millennium i ett coverband vid namn Grandpa´s Bag (där Hasse lirade bas), och hade väl vid något tillfälle ett gig på nån personalfest på SHB IT ute på Värtavägen. Var ett tag sedan så jag minns väl inte detaljerna, men icke förty ... :)

_________________
Also sprach der Bild


2009 11 28, 1:27
Profil
Kommunikationsminister
Användarvisningsbild

Blev medlem: 2007 06 19, 12:27
Inlägg: 1932
Ort: Link
13 år sedan jag jobbade där, under 7-8 månaders tid. Det var mängder med konsulter där, minns inga namn. Det var mycket stora IBM-kärror (MVS-ESA) med DB2, CICS, MQ och sen gjorde vi CORBA-klasser i C++ på PC som sedan anropades från CORBA/Delphi på klient PC. Väldigt rörig lösning enligt mitt förmenande. Det var mycket konsulter från Arete där i alla fall, minns jag.

Det där fiket var kul. Och så kunde man titta på godståg nere vid Värtan Station.

_________________
Finns även på Svenskt MJ Forum, Smalspårsfrämjandet och Mötesspåret unders samma signatur.


2009 11 28, 12:59
Profil WWW
Kommunikationsminister
Användarvisningsbild

Blev medlem: 2007 06 18, 23:42
Inlägg: 1866
Ort: Stockholm Sst
jan claesson skrev:
Svenne med flera, kom loss nu med era minnen som donkeyman ivrar efter! :mrgreen:

Janne C

Ja Bröder! Sent ska gubben vakna. Och äntligen visa var pilsnern bör drickas. Givetvis här i Bajen-land. Och på något av de mer eller mindre klassiska ställena. Flera är som synes uppgraderade till restauranter. Struparna är väl så där angenämt torra inför läsken?

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Och sist men inte minst här på Södra station där jag bor

Bild

Hälsningar / Svenne

_________________
Min MJ finns här ljusnas-bara-en-station-t1361.html
och här http://www.ljusnaes.se


2009 12 03, 0:05
Profil WWW
Kommunikationsminister

Blev medlem: 2007 10 31, 1:02
Inlägg: 6958
Denna och flera andra trådar här längst ned på forumsidan är veritabla kulturskatter!!! Bugar och tackar för alla som bidragit, och inte minst förstås för Donkeyman som sprider ljuset inte bara i skärgårdsbåtforumet utan alltmer även här. Jättekul!


2009 12 03, 0:14
Profil
Tågbefällhavare

Blev medlem: 2009 04 28, 19:35
Inlägg: 86
"Mustang" - tråden har ju förvillat sig ut i de SydVästra förorterna. Och ser man historiskt så passerade de här spårvagnarna några förorter från tidigt 1900-tal på sin väg. Liljeholmen - Aspudden - Tellusborg - Midsommarkransen är alla ganska gamla och var vid tidpunkten för tunnelbanefieringen (härligt ord va) ganska orörda äldre miljöer. Precis som villastaden i Mälarhöjden. Medan Hägerstensåsen - Västertorp - Fruängen var bebyggelse som i huvudsak kom efter kriget och fram mot -50-talet.

Men detta gjorde också att de inre delarna av linjerna kantades av en del Ölcaféer. I Aspudden låg ett av stadens större Ölsjapp vid namn Café Aspen. Och uppe i Tellusborg - Midsommarkransen fanns också flera stycken sjapp. Bland andra ett som låg ut mot Södertäljevägen. Det verkar helt enkelt som om förorter byggda före WW2 också försågs med Ölcaféer till skillnad från de som byggdes lite senare. Samma trend såg man tydligt i andra lite äldre förorterna som Alvik - Ulvsunda, de som låg utmed Nynäsvägen och Solna - Sumpan.

Med tiden skall jag göra ett fotoreportage om förorternas Ölcaféer men just nu är jag låst till mitt jobb där jag chiefar på hamnisbrytaren i Husum. Och is brytes. I dag var vi ute vid 10-blåset och förberdde för en avgående och en ankommande båt och så var vi ute vid 20-tiden och förberedde en avgång. Men nu blir det inte något förrän på Nyårsdagen då det kommer en förarglig vedbåt. Men den som läser min blogg ser också att jag inte är på så gott humör just nu så det är praktiskt att ha jobbet att begrava sig i.

_________________
Donkeyman Filosoferar på www.nordens-paris.blogspot.com
Donkeyman tycker om Sport på www.bandyoten.blogspot.com


2009 12 30, 22:36
Profil
Beklagar sorgen Donkeyman, jag sörjer med dej. Jag läste bloggen. Jag har jag en stor medkänsla. För övrigt hittade jag en bok som heter S:t Eriksgatan, en gata som försvann, när jag röjde runt i en ommöblering här hemma häromdagen. Med en madam som knegat i ett ölcafe, tills det revs. Intervju med madammen. Fast boken försvann igen när jag var klar. Får leta en gång till...

Janne C


2009 12 31, 0:23
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Svara på tråd   [ 46 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1, 2, 3  Nästa

 Nyheter mjhobby.se 

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  

 

cron

Designed by ST Software for PTF.s
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2012
phpBB SEO
[ Time : 1.105s | 11 Queries | GZIP : On ]