Visa obesvarade inlägg | Visa aktiva trådar Aktuellt datum och tid: 2019 06 21, 1:25Svara på tråd  [ 3 inlägg ] 
 Köpråd 
Författare Meddelande
Passagerare

Blev medlem: 2014 12 18, 13:22
Inlägg: 3
Hej alla Modellrallare,

Jag är helt ny på detta, så jag behöver råd.
Jag har blivit fast besluten om att bygga "tågbana", och det har triggats av min 4-årings intresse för tåg. Ja hur låter det!? Nu är det så att jag gillar att göra saker ordentligt, om jag ändå ska göra det. Har inte tummen mitt i handen så själva byggandet ser jag som en utmaning, men det är en djungel av förkortningar och "branschspråk", så känns svårt att göra det korrekta valet.

Kan börja med att erkänna att jag redan har köpt ett startset Mårklin till min 4-åring, med lite extra räls (c-räls).

Men så till dilemmat. Jag får sådan lust att bygga landskap och en riktigt fin och rolig mj-bana och jag är rädd att det är utrymmet som ställer till det.

Jag tycker det verkar roligast med H0, men funderar på om inte N skalan vore lämpligare (dessutom är jag sjöman och tänker att mj-banan ska byggas med någon form av hamn centralt, och då är ju den skalan bättre om man vill ha fartyg liggandes i hamnen). Är det då dumt att börja med detta H0 startset för min grabb? Det hade ju så klart inte varit helt dumt att kunna använda rälsen igen. Plus att jag antar att barnen kan använda sina batteritåg även på den "stora banan" när den börjar ta form?

Men jag har ett till barn på G, så jag antar att denna startsats kommer att bli väl använd även om jag startar upp med N-skala själv.

Jag är nog mest intresserad av DCC-styrning, eller borde jag börja analogt?

Frågorna lite mer strukturerat.

1. Finns det sartset's som lämpar sig till så unga i N-skalan, som sen kan byggas vidare på?
2. 2R och 3R, är det nått jag bör tänka på? (Har jag förstått rätt att märklin alltid är 3R, om jag väljer N-skalan vad är det då?)
3. Jag vill helst köra svenska tåg. Hur är tillgången på dessa i N-skala
4. Mellan tummen och pekfingret, hur liten (stor) kan man göra en H0 bana, som fortfarande känns rolig och intressant? Jag vet att den frågan är väldigt subjektiv, men posta gärna lite länkar på byggen som inte är allt för stora, men bra.
5. Är det nått jag jag verkligen borde ta reda på och känna till innan jag bestämmer mig?

Jag kommer nog på fler frågor efter jag har postat.
Jag har sökt en del på forumet, men inte riktigt hittat de svar jag vill ha. Det kan beror på att jag är dålig på att söka rätt, men hoppas jag inte gör någon upprörd.

Mycket tacksam för all hjälp jag kan få.

Med vänlig hälsning från en nybörjar-rallare.


2014 12 18, 13:48
Profil
Trafikchef
Användarvisningsbild

Blev medlem: 2007 09 12, 8:59
Inlägg: 415
Ort: göteborg
1. Finns det sartset's som lämpar sig till så unga i N-skalan, som sen kan byggas vidare på?
Startsatser för fyraåringar finns strängt taget inte i någon skala. Ja, bortsett från Brios trätåg förstås...H0 och Märklin är nog lämpligast för mindre barn. H0 för att det är större och inte så pilligt som N, Märklin eftersom det är mer av "plug and play" än 2R, det elektriska är lite enklare. Men även här är det nog bra om pappa är med åtminstone vid inkopplingen, ty, som ordspråket säger "friskt kopplat hälften brunnet", och fyraåringar misstänker jag kan vara ganska bra på att koppla både friskt och fördomsfritt, men kanske inte alltid rätt. Driftsäkerheten är också (något) större i H0, och allra störst vid 3R AC (= Märklin). Vid digital drift tycks skillnaderna mellan Märklin och övriga vara mindre märkbar. Och skillnaderna skall väl inte överdrivas vid analog drift heller: är räls och hjul rena är driftsäkerheten helt OK även vid 2R och DC. Och numera t o m i N-skalan, om man undviker de minsta 2- och 3-axliga loken. Alla startsatser kan byggas ut. Därav just benämningen startsats...

2. 2R och 3R, är det nått jag bör tänka på? (Har jag förstått rätt att märklin alltid är 3R, om jag väljer N-skalan vad är det då?)
N-skalan är alltid 2R. (Ibertren hade en gång i tiden visserligen N-skala i 3R - och DC - men dessa grejer såldes endast i Spanien. De hade också 2R i N, som även såldes utanför Spanien. Så vitt jag vet har dock inte Ibertren tillverkat mj i N-skalan ö h t på flera decennier.)
I H0 har Märklin 3R, alla andra 2R. 3R innebär något enklare kabeldragning vid t ex vändslingor. Vid analog drift har dessutom Märklin AC (växelström), alla andra DC (likström). AC är något mindre känsligt för smuts på räls och hjul och alltså mer driftsäkert. Digital drift innebär digital signal i rälsen, alltså varken AC eller DC, men Märklin har sitt eget digitalsystem. Märklinrallare som gått över till digital drift anser ibland att driftsäkerheten försämrats, 2R-rallare har ofta motsatt uppfattning. Verkar som digitalsignalen är mindre smutskänslig än DC, men mer känslig än AC. (Har ingen egen erfarenhet alls av digital drift.)

3. Jag vill helst köra svenska tåg. Hur är tillgången på dessa i N-skala.
Sämre än i H0-skala. Men det finns. Kolla t ex http://www.habohobby.se/sv/produkter/mo ... k-n-skala/ (Nä, jag varken äger företaget eller får betalt av det...)

4. Hur liten (stor) kan man göra en H0 bana, som fortfarande känns rolig och intressant?
Mycket subjektivt, som du säger. Men det finns ju ganska många spårplaner som håller sig inom 120x240 cm. Ett alternativ är att bygga på hyllor runt (några av) rummets väggar. På 30 cm hyllor blir det förstås inte så mycket landskap om man väljer H0, men det är ett effektivt sätt att få till hyfsat lång körsträcka utan att inkräkta så mycket på rummets utrymme.

_________________
Bild H0e/H09/H0n30 samt 009
Man får vara glad så länge man har en lever och kan hälsa


2014 12 18, 18:36
Profil
Moderator
Användarvisningsbild

Blev medlem: 2007 11 28, 19:27
Inlägg: 1634
Ort: Göteborg
Hej där :)

N-skalan har en hel del att erbjuda. Ett klart alternativ för den som har ont om plats eller vill bygga stort men litet :-D
Inga kända problem i denna skala förutom enstaka fall att man behöver ge loken en knuff ibland.

Lite att titta på i N-skalan
¤ http://www.habohobby.se/sv/produkter/mo ... k-n-skala/ (Även jag rekommenderar Habo Hobby)
¤ http://frykmodell.se/
¤ http://www.mollehem.se/

I skala H0 är ofta valet likström eller växelström, digitalt eller analogt.
Driftmässigt är växelström och likström jämförbara idag. Moderna lok har (oftast) drift på alla axlar (med svänghjulsmotorer) och strömupptagning på alla axlar. Detta i kombination med att köra digitalt med full spänning i rälsen gör loken extremt driftsäkra med mycket få oplanerade stopp. Det är alltid känsligt att tala i mot saker. Mitt råd är att satsa 110% på det digitala. Det blir roligare i längden, man får ut mer av hobbyn.

Andra tips.
Idag träffas man och bygger stora banor tillsammans med moduler. Kanske inte aktuellt i nuläget, men när barnen blir äldre och tågintresset finns kvar kan det vara kul med körning tillsammans. Man kan även bygga i modulform hemma då man kan plocka undan banan tillfälligt då denna ibland kan ta oönskad plats när den inte används. Och om tågintresset fullständigt havererar hos barnen kan det alla gånger vara kul för dig att kunna köra med andra.

Forum:
¤ http://www.modulsyd.se/forum/
¤ http://www.svensktmjforum.se/

Andra sidor:
¤ http://www.modulsyd.se/wordpress/
¤ http://www.modulwest.se
¤ http://www.miniature-playground.com/sv/

Mvh Rickard

_________________
www.hnoll.se
"Rickard93" på Tradera


2014 12 18, 22:28
Profil WWW
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Svara på tråd   [ 3 inlägg ] 

 Nyheter mjhobby.se 

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  

 

cron

Designed by ST Software for PTF.s
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2012
phpBB SEO
[ Time : 1.160s | 13 Queries | GZIP : On ]