Visa obesvarade inlägg | Visa aktiva trådar Aktuellt datum och tid: 2019 03 21, 16:43Svara på tråd  [ 4 inlägg ] 
 Hjälp en nybörjare med elektroniken!!!!! 
Författare Meddelande
Passagerare

Blev medlem: 2014 08 25, 20:43
Inlägg: 3
Hej!

Som titeln säger så är ja nybörjare och kan inte ett skit mer än att sätta ihop och bygga banor.

Det som jag vill ha hjälp med är följande:

Vad behövs för att koppla in belysningen i hus, byggnader och belysning?
Hur kopplar jag in detta?

Tacksam för alla svar =)


2014 08 25, 21:10
Profil
Tågbefällhavare

Blev medlem: 2014 06 17, 9:19
Inlägg: 75
Ort: Stockholm, Tullinge
Beror ju lite på hur avanserad du vill vara.

Enklast är att köpa husbelysning med gul & brun kabel som kopplas in på en Märklin transformator, typ en gammal hederlig blå.

Sedan kan man skaffa speciella lampor med lådor för fönster, så det bara lyser I just det fönstret och inte hela huset, snyggt lite mer avanserat och kräver nästan att man gör det I samband med husbygget, annars blir det mycket pilligt. Det finns tom sådana med tv simulering.

Sedan kan man även komplettera med digital styrning av husbeslysning, så det tänds olika på olika tider etc.

Så allt är som vanligt I denna hobby, hur mkt tid och pengar man vill lägga.

Själv skulle jag gärna velat använda "låd" belysningen på lite äldre modeler jag har (typ heljan hus) fö rde släpper igenom en hel del eftersom de inte har pappark inuti. Men eftersom husen är byggda så vart det enkel husbelysning för 20-30 sek /st (tre eller två benat fäste med en lite led lampa I).
För visa mindre hus eller där man ser in u huset (ex en bensinmack och en blomsteraffär) har jag köpt Fallers små lampor som är typ mm stora, de kan man gömma I ett hörn eller bakom en disk I huset.

_________________
En återuppväckt MJ byggare...


2014 08 25, 21:52
Profil
Passagerare

Blev medlem: 2014 08 25, 20:43
Inlägg: 3
Okej jag har en likströms transf. (Modell: ROCO 0950S 14V) hur många enkla lampor kan man driva på ett ungefär?
Fick nyss reda på att jag ska få e hel del delar av min kära sambo och min son i present där ibland denna pjäs http://www.tradera.com/item/180710/212776526/banhall-med-ljus-figurer-h0 samt ett 20pack med gatubelysning.
Kan jag driva allt detta?
Behövs det något kretskort till inkopplingen av lamporna eller ska jag dra kablar från varje till transfen?


2014 08 25, 22:11
Profil
Tågvärd
Användarvisningsbild

Blev medlem: 2007 08 10, 22:20
Inlägg: 43
Ort: Uppsala
Hur mycket du kan driva med en transformator beror dels på transformatorns matningskapacitet och dels på hur mycket ström som varje lampa drar.

Vill du vara teoretisk tar du reda på tranformatorns märkström. Roco 0950S är efter vad jag kunnat se efter en googling en högst traditionell modelljärnvägstransformator för analog drift. Den har två utgångar: 1) 14 V likström. Den ska du använda för tågen. 2) 14 V växelström. Den är avsedd för "allt annat" än tågen; belysning, elektromagnetiska växlar (om du vill använda sådana, vilket många väljer att inte göra) och sådant.
Båda utgångarna tycks vara på 12 VA (VoltAmpere) var, vilket ger en matningskapacitet på 12 VA delat med 14 V = 0,85 Ampere för belysningen.
Då är det dags att titta på lamporna och se hur mycket ström dessa drar. Det brukar stå på lampans fattning närmast glaset (men ingen garanti för att du kan läsa den). Märkspänningen står säkert. Den borde vara 14 eller 16 V (är den lägre en 14 kommer lampan att brinna ut ganska snabbt). Vidare bör strömmen eller effekten stå. Står effekten (mäts i Watt, W) får du dela den med spänningen (14 V) för att få strömmen. Nu har jag inte kollat på åratal vad som är "normal" effekt på modelljärnvägslampor så jag har ingen siffra att ge dig.
Vad du i alla händelser ska göra är att summera strömåtgången för alla lampor. Blir summan lägre än tranformatorns matningskapacitet är det OK. Annars överbelastas trasformatorn och då går kortslutningskyddet till.

Det sistnämnda gör att det finne en enklare metod: koppla in lamporna en i taget. Så länge som transformatorn inte får kortslutning är det OK. Blir det kortslutning när du kopplar in ännu en lampa, så var det en lampa för mycket. (Här förutsätter jag att det inte är en "äkta" kortslutning - dvs en ren felkoppling.) Då behöver du en transformator till för att koppla in resten av lamporna. (Sedan finns för all del tjuvknep som att seriekoppla några lampor med varandra, men då lyser lamporna mycket svagare vilket antingen är mycket dåligt eller mycket bra beroende på var lamporna sitter.)

Inkopplingen till transformatorn är enkel och kräver absolut inga kretskort (tja kan du löda så är det kanske ett billigt alternativ till kopplingsplintar...) utan man kopplar in dem direkt på transformatorn. Lamporna ska som regel kopplas parallellt, dvs varje lampas anslutningssladdar ska kopplas till varsin pol på transformatorn. Rent praktiskt kommer det att kräva någon form av kopplingsplint, antingen färdigköpt eller hembygge.

Jag har en känsla av att transformatorn är för klen för över 20 lampor, men det beror som sagt på hur mycket ström lamporna drar. Det kan avslutningsvis vara värt att påpeka att man ska inte koppla ihop flera transformatorer och särskilt inte på växelströmssidan utan använder man flera transformatorer för belysningen, så kopplas vissa lampor till transformator 1 och bara till den medan andra lampor kopplas till transformator 2 och bara till den och så vidare med så många transformatorer som man behöver. Observera att till belysning med glödlampor duger vilken transformator som helst bara den inte lämnar en för hög spänning, till exempel 12 V-utgången på nätaggregatet till en skrotad dator (som visserligen är likström, men det är komplett betydelselöst när det gäller glödlampor). Är det inte glödlampor utan lysdioder måste de kopplas med rätt polaritet i en likströmskrets, men lysdioder drar så lite ström så att din transformator säkert räcker till.

SI


2014 09 07, 21:32
Profil WWW
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Svara på tråd   [ 4 inlägg ] 

 Nyheter mjhobby.se 

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  

 


Designed by ST Software for PTF.s
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2012
phpBB SEO
[ Time : 1.304s | 11 Queries | GZIP : On ]